Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 januari 2013
Cranberries en blaasinfecties: opinie
| 17/01/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Cranberries en blaasinfecties: opinie Onlangs verscheen in verschillende media dat cranberry's niet werkzaam zijn tegen urineweginfecties. Daarvoor werd verwezen naar een meta-analyse (een overzichtsstudie) van 17 oktober 2012. Die meta-analyse toont echter wel beschermende effecten: gemiddeld 14% minder infecties. Bij bepaalde groepen leek het effect sterker: 26% minder blaasinfecties bij vrouwen die er regelmatig last van hadden, zelfs 52% minder infecties bij kinderen die er regelmatig last van hadden, en 25% minder infecties bij oudere mensen. Het probleem met deze resultaten was echter: ze zijn niet ‘statistisch significant’. Dit wil zeggen dat volgens de strengste normen het absolute bewijs voor de werkzaamheid van cranberry's nog niet geleverd is.

Een eerdere overzichtsstudie gaf wel erg positieve resultaten, maar die had met een aantal studies geen rekening gehouden. Het bleek ook dat vele mensen afhaakten, omdat ze cranberrysap niet graag dronken.
Meest opvallend in drie studies is dat er geen verschil was tussen de cranberrytherapie en antibiotica. Antibiotica zijn hun werkzaamheid aan het verliezen omwille van de toenemende resistentie. Antibiotica zijn daarom niet meer geschikt om blaasinfecties te voorkomen bij mensen die er frequent door getroffen worden.

Blaasontsteking: Hoe het risico verkleinen?

Meer lezen
Cranberry tegen infecties van de urinewegen
Top 10 van kankerbeschermende stoffen

Bronnen:
Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Oct 17;10:CD001321. doi: 10.1002/14651858.CD001321.pub5
Wang CH, Fang CC et al. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2012 Jul 9;172(13):988-96

 

lijn