Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 augustus 2021
Te snel afslanken veroorzaakt zwaarlijvigheid
| 09/08/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Te snel afslanken veroorzaakt zwaarlijvigheid Het probleem van bijna alle afslankkuren is dat men te snel vermagert. Dat klinkt bizar, maar het is wetenschappelijk wel gemakkelijk te verklaren. Bij mensen die in één week meer dan 2 kilogram gewicht verliezen is de kans zeer groot dat er niet alleen vet verbrandt, maar ook spierweefsel. Het menselijk lichaam beschouwt een tekort aan calorieën als een crisistoestand en gaat in reactie daarop allerlei weefsels afbreken om de belangrijkste levensfuncties in stand te houden. Een van de weefsels die wordt verbrand is spierweefsel. We hebben die spieren echter nodig bij de verbranding van vet en koolhydraten. Dat slankmakend proces vindt plaats in de spiercellen.

Bij te weinig verbranding wordt energie omgezet in vet. Dat is ook de reden waarom oudere mannen en vrouwen minder gemakkelijk vet kwijtraken. Door te snel te vermageren als gevolg van een snel dieet kan er zelfs extra spiermassa opbranden. Gewicht verliezen door afslankingskuren, die bedoeld zijn om af te vallen, zorgen zo op termijn voor een gewichtstoename.

Overgewicht voorkomen
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Lees meer:
Duurzaam gewicht verliezen
Afslanken zonder hongergevoel
Calorieën tellen of weten wat je eet?

Bronnen:
M. Duclos : Prévention et traitement du syndrome métabolique : rôle de l'activité physique
Science & Sports, Volume 22, Issues 3-4, 06-08 07, Pages 129-134
blogs.montrealgazette.com/2013/01/07/top-four-reasons-why-diets-fail/
Hall KD, Sacks G, Chandramohan D et al. Quantification of the effect of energy imbalance on bodyweight. Lancet. 11 08 27;378(9793):826-37.
McTiernan et al. Self-monitoring and eating-related behaviors are associated with 12-month weight loss among postmenopausal overweight-to-obese women in a dietary weight loss intervention. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 12

 

lijn