Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 mei 2014
Veel belangenconflicten tussen farma en universiteiten
| 16/05/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel belangenconflicten tussen farma en universiteiten Ongeveer 40% van de bestuursraden van farmaceutische bedrijven in de VS heeft minstens één bestuurslid die een hoge positie bekleedt in een universitair medisch centrum. En dat terwijl ze al bijna 300.000 dollar verdienen voor deze positie. Iemand die in een bestuursraad van een bedrijf zetelt, is mee verantwoordelijk voor het financiële succes van dat bedrijf.

Deze resultaten zijn gebaseerd op Amerikaans onderzoek, maar ook in Europese landen zijn de banden tussen bedrijven en universiteiten erg nauw. De kans op misbruik wordt wel heel groot, want de prioriteiten van een beursgenoteerd, commercieel bedrijf zijn helemaal verschillend van de doelstellingen van een universitair onderzoekscentrum. Zo werden al vaak bepaalde medicijnen die te onveilig waren, toch op de markt toegelaten, met vele slachtoffers als gevolg.

Hoe gezonder eten?
Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Visoliesupplement beter dan Rilatine voor ADHD behandeling

Meer lezen:
'Helft van de medicatie is nutteloos'
Sterke stijging gevaarlijke neveneffecten medicijnen
ADHD-medicatie minder effectief dan gedacht

Bronnen:
Anderson TS, Dave S. Academic medical center leadership on pharmaceutical company boards of directors. JAMA. 2014 Apr 2;311(13):1353-5

 

lijn