Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
25 januari 2022
Atherosclerose
| Cardiovasculair |
Terug Verstuur link
lijn
Atherosclerose Atherosclerose of arteriosclerose, wat is wat?

Eigenlijk is het allebei hetzelfde, maar atherosclerose en aderverkalking zijn oude termen, die stilaan vervangen werden door ‘arteriosclerose’. Het gaat tenslotte om slagaders, arteriën, die scleroseren. En sclerose is meer dan enkel verkalking. Maar de (oude) termen worden nog wel door elkaar gebruikt.

Arteriosclerose is een langzaam proces dat in de ‘moderne’ wereld al heel vroeg in het leven begint, terwijl het bij nog traditioneel levende volkeren/stammen nauwelijks voorkomt. Het heeft dus te maken met de moderne manier van eten en leven.

Het proces begint met een ontsteking van de slagaderwand, waardoor de binnenwand (endotheel) niet meer glad is. Hierdoor blijven er gemakkelijk stoffen aan kleven zoals cholesterol, calciummolecules, stollingsfactoren… De ontsteking trekt immuuncellen aan die uitgroeien tot grote schuimcellen, met daarin vetten en oxy-cholesterol (=de geoxideerde vorm van cholesterol). Tenslotte verkalken de letsels tot ‘atheromen’ (plaques), die de diameter van het bloedvat vernauwen, de doorstroming beletten, en waarop stolsels neerslaan.
De vernauwingen kunnen door het afsluiten van de bloedtoevoer een infarct (hart-, hersen-,…) veroorzaken. Plaques en stolsels kunnen loskomen en zo op afstand oorzaak zijn van beroerte, longembool, enz…
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 50 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".