Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 februari 2009
Isoflavonen en menopauze
| 10/02/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Isoflavonen en menopauze Momenteel is er heel wat onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van soja isoflavonen op vrouwen in de menopauze. Tijdens pre-menopauze, ervaren vrouwen schommelingen in oestrogeenwaardes die ongemakken kunnen veroorzaken. Deze hormonale veranderingen, die tijdens de menopauze voorkomen, kunnen een verhoogd risico vormen voor hartkwalen en osteoporose, en veroorzaken een reeks van symptomen zoals opvliegers, nachtelijke transpiratieaanvallen, hoofdpijn, hartkloppingen, angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid, moeite met concentratie en geheugen.

De hormoontherapie wordt vaak voorgeschreven om de negatieve gevolgen van de menopauze te verminderen. Meer en meer vrouwen willen geen hormoontherapie meer wegens het mogelijke verhoogde risico voor borstkanker. Zou soja dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als hormoontherapie, zonder het verhoogde risico voor borstkanker?
Een studie van de menopauze vond dat de vrouwen in Japan minder last hebben van pre-menopauze symptomen dan Westerse vrouwen. Japanse vrouwen na de menopauze hebben ook minder last van osteoporose en hartkwalen, en hebben een langere levensverwachting. Aangezien elke vrouw verschillend op soja reageert, moet ze uitproberen of soja de menopauze symptomen vermindert. Vele artsen adviseren hun patiënten om soja op te nemen in hun dieet, niet enkel om opvliegers te verlichten maar ook om het cholesterolgehalte te verlagen en gewichtstoename te beheersen.

Lees ook:
* Hoe menopauzeklachten verminderen?
* Slijmvliesproblemen oplossen

 

lijn