Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 december 2017
Kurkuma veilig en effectief tegen reuma
| 28/12/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Kurkuma veilig en effectief tegen reuma Curcumine werkt beter tegen reuma dan de ontstekingsremmer diclofenac. Tot dat besluit kwamen Indiase artsen die curcumine en diclofenac met elkaar vergeleken bij 45 reumapatiënten. Curcumine zorgde voor een lagere 'ziekteactiviteit' en voor minder zwelling en pijn. Een eigenaardige vaststelling was dat curcumine ook beter werkte dan een behandeling met curcumine en diclofenac.

Curcumine is de actieve stof uit kurkuma of geelwortel (Curcuma longa). Een betere werking tegen reuma is niet het enige voordeel: curcumine is ook veel veiliger dan diclofenac, een geneesmiddel uit de klasse van de niet-steroïdale ontstekingsremmers. In deze studies, en in vele andere studies, leidde het gebruik van curcumine niet tot ongewenste bijwerkingen, zelfs niet in hoge dosissen.

Wat doe je tegen reuma?
Reuma: bewegen maar niet overbelasten

Meer lezen:
Voeding tegen reuma
Voorkom stramme spieren met curcumine!>
Geen reuma meer zonder kunstmatige zoetstoffen?

Bronnen:
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 12 03 09. doi: 10.1002/ptr.4639. [Epub ahead of print]

 

lijn