Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 augustus 2017
Vroegtijdig antibioticagebruik leidt tot darmproblemen
| 01/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vroegtijdig antibioticagebruik leidt tot darmproblemen De frequentie van inflammatoire darmziekten steeg continu de laatste decennia. Dit fenomeen kan niet uitgelegd worden via de genetica. Vooral wijzigingen in de darmflora worden met de vinger gewezen; want dit microbioom beïnvloedt in hoge mate de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zo is er een relatie tussen antibioticagebruik en het voorkomen van prikkelbare darm.

Nieuw onderzoek (dierenstudies) bevestigt dat het gebruik van antibiotica vroeg in het leven een goede ontwikkeling van darm en darmflora verstoort. Dit geldt evengoed vóór de geboorte, tijdens de zwangerschap, als in de eerste maanden/jaren er na. Wijzigingen in de ontwikkeling van het darmmicrobioom verhogen het risico op prikkelbare darm en inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn), maar ook op astma en zelfs multiple sclerose. Want een verstoorde ontwikkeling van het immuunsysteem verhoogt het risico op allergie en alle immuniteitsziekten.
Vermijden van antibioticagebruik is dus essentieel, en pre/probiotica een heel goede optie.

Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Antibiotica, immuniteit en kanker
Pre- en probiotica tegen prikkelbare darm
Belgen zijn de grootste antibioticagebruikers

Bronnen:
Scheer S et al. Early-life antibiotic treatment enhances the pathogenicity of CD4+ T cells during intestinal inflammation April 2017 Journal of Leukocyte Biology vol. 101 no. 4 893-900.

 

lijn