Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 januari 2015
Liponzuur, nieuwe behandeling tegen droge ogen
| 05/01/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Liponzuur, nieuwe behandeling tegen droge ogen Suppletie van omega-3-vetzuren en liponzuur geneest droge ogen in experimenten met ratten. De ratten stonden model voor droge ogen die optreden na de menopauze. Liponzuur had een gunstige invloed op de productie van traanvocht en gaf duidelijke verbetering van droge ogen. Ook een toename van vitamine C in het oogvocht werd vastgesteld, wat betekent dat cellen minder last hadden van oxidatieve stress.

Droge ogen zijn het gevolg van een slechte vochtbalans in het oogvocht en van oogontstekingen. Oxidatieve stress en ontstekingen verlagen bovendien de productie van traanvocht. Te weinig antioxidanten is dus een oorzaak van oogirritaties en te weinig traanvocht. Alleen al door ouder te worden daalt de hoeveelheid aan antioxidanten in het lichaam.
Liponzuur is een antioxidant die elke cel nodig heeft. Door veroudering verloopt de aanmaak van energie in de cel stroever en komen er te veel vrije radicalen vrij. (Alfa)liponzuur is een veelzijdige vanger van vrije radicalen en kan andere, beschadigde antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, recycleren.

Kunsttranen
Hoe onderdruk je oogontstekingen?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen:
Voedingssupplement tegen droge ogen en glaucoom
Geprikkelde ogen? Probiotica kunnen helpen!
Hyaluronzuur bevochtigt droge ogen

Bronnen:
Andrade AS, Salomon TB, Behling CS et al. Alpha-lipoic acid restores tear production in an animal model of dry eye. Exp Eye Res. 2014 Mar;120:1-9

 

lijn