Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 november 2019
Teveel cholesterol? Verander je voedingspatroon!
| 07/11/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Teveel cholesterol? Verander je voedingspatroon! Indien er gesproken wordt van een te hoog cholesterolgehalte denken mensen meestal dat de arts hen onmiddellijk medicijnen zal voorschrijven. De medische richtlijn is echter de patiënt eerst een poging te laten ondernemen om het te hoog cholesterolgehalte weg te werken via een verandering van het voedingspatroon. Het cholesterol vriendelijk menu is gebaseerd op vier basisprincipes.
Vermijden van geraffineerde koolhydraten en suikers, en vooral van fructose (wordt door de lever omgezet in vet en cholesterol!); dus van fastfood, snoep, gebak en zowat alle industriële producten.
Een vermindering van de verzadigde vetten (boter, kaas, bereide vleeswaren), een duidelijke stijging in het gebruik van verse groenten en fruit (de natuurlijke vezels zorgen mee voor een daling van het cholesterolniveau), meer vleesmaaltijden vervangen door vis (de omega-3 vetzuren in vis verlagen het risico op hartproblemen).
Voedingswaren die verrijkt zijn met plantensterolen. (met mate, want meestal geraffineerd en industrieel!).
Denk ook aan meer beweging!

Het is pas indien de arts na 3 tot 6 maanden merkt dat de patiënt zich niet aan deze voedingsadviezen houdt dat er sprake is van medicijngebruik. De behandelende geneesheer kan bij een matige verhoging van de cholesterolwaarden zelfs beslissen de 'voedingstherapie' langer toe te passen. De voorwaarde is dan wel dan men een geleidelijke daling meet van de cholesterolconcentraties in het bloed.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Lees ook:
Wat is cholesterol eigenlijk?
Een appel per dag? Of een statine?
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol

Bronnen:
Erlund I, Koli R, Alfthan G, Marniemi J, Puukka P, Mustonen P, Mattila P, Jula A. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr. 08 02;87(2):323-31.
Briggs DM et al. A statin a day keeps the doctor away: comparative proverb assessment modelling study. BMJ 2013; 347.
Zhao CN et al. Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2017 Jun 13;9(6).
Tenore GC et al. Annurca (Malus pumila Miller cv. Annurca) apple as a functional food for the contribution to a healthy balance of plasma cholesterol levels: results of a randomized clinical trial. J Sci Food Agric. 2017 May;97(7):2107-2115.

 

lijn